
Japan is vandaag nog even de vierde grootste economie ter wereld en een hoogtechnologische markt waar vertrouwen, kwaliteit en langdurige relaties centraal staan. Voor Vlaamse bedrijven fungeert Japan vaak als een strategische referentie in Oost-Azië. Dat maakt de contacten die tijdens deze missie werden gelegd bijzonder waardevol.
“Met 180 business-to-business gesprekken en de ondertekening van vier nieuwe memoranda van overeenstemming kunnen we gerust spreken van een zeer succesvolle missie,” aldus Vlaams Parlementslid Inge Brocken (N-VA), die de minister-president hierover ondervroeg in de commissie Buitenland. “De Japanse markt is veeleisend, maar biedt gigantische kansen voor Vlaamse technologiebedrijven. Onze ondernemers en onderzoekers hebben daar echt hun visitekaartje afgegeven.”
Nieuwe samenwerkingen en investeringen op komst
Tijdens de missie werden vier nieuwe samenwerkingsakkoorden ondertekend, met focus op onderzoek, innovatie en technologie. Een belangrijk resultaat is de aankondiging van een nieuw R&D-centrum van Nichino op de Technologiecampus van de Universiteit Gent in Zwijnaarde. Dit versterkt de Japanse aanwezigheid in de Vlaamse innovatieve clusters en zet Vlaanderen nog sterker op de kaart als Europese hub voor hightechonderzoek.
Minister-president Diependaele benadrukte ook het unieke ecosysteem dat Vlaanderen biedt: “We hebben veel meer te bieden dan we soms zelf denken. Van 3D-visualisaties bij Barco tot Gentse bedrijven die menselijk weefsel 3D-printen voor ruimteonderzoek. Onze bedrijven zijn innovatief én inspirerend.”
Geopolitieke context biedt kansen
Tijdens haar tussenkomst wees Inge Brocken erop dat internationale spanningen, zoals het beleid van de Amerikaanse president, ervoor zorgen dat landen als Japan en India mogelijk meer richting Europa kijken voor investeringen. Volgens minister-president Diependaele leeft dat gevoel ook in Japan: bedrijven willen de VS als partner behouden, maar zijn tegelijk op zoek naar diversificatie en nieuwe partnerschappen in een stabiel en innovatief Europa.
“Dat is een kans voor Vlaanderen,” stelt Brocken. “We moeten die geopolitieke realiteit slim benutten. Vlaanderen heeft ongelofelijk veel te bieden in sectoren zoals nanotechnologie, halfgeleiders, medische technologie en duurzame innovatie. FIT speelt daarin een cruciale rol door onze bedrijven en kennisinstellingen internationaal te positioneren.”
Vooruitblik op toekomstige missies
De missie naar Japan past in de bredere Vlaamse internationaliseringsstrategie, die inzet op samenwerking met strategische partners buiten Europa. Die aanpak wordt voortgezet met onder meer een geplande economische missie naar de Verenigde Staten in het najaar.
“Het is onze taak om ervoor te zorgen dat Vlaamse ondernemers alle kansen krijgen om internationaal door te breken,” besluit Inge Brocken. “Dankzij FIT, onze sterke innovatieve sectoren én het engagement van onze bedrijven is Vlaanderen klaar om zijn plek op het wereldtoneel verder te versterken.”